Bio citron omyjeme, dáme do rendlíčku, zalijeme vroucí vodou a 10 minut povaříme.
Zapneme troubu na 170 °C.
Dno pečicí formy vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem.
Na plotýnce rozpustíme máslo.
Do mísy dáme mandlovou a špaldovou mouku, sůl, vanilku a cukr. Zalijeme máslem a promícháme.
Těsto vložíme do pečicí formy a prsty rozprostřeme po dně.
Dáme péct zhruba na 20 minut – hlídejte!
Mezitím si připravíme citronový krém: Povařený citron rozřízneme, odstraníme pecky, pokrájíme na kousky i s kůrou. Vložíme do mixéru, přidáme citronovou šťávu a cukr krystal, rozmixujeme. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce, škrob a špetku soli a znovu promixujeme.
Citronový krém nalijeme na upečený základ, teplotu trouby stáhneme na 150 °C a vložíme péct na dalších zhruba 20 minut.
Necháme zcela vychladnout, nejlépe přes noc v ledničce, poté krájíme a před servírováním poprášíme moučkovým cukrem. Vychlazené citronové řezy chutnají nejlépe!