Go Back
+ servings
hovězí guláš recept

Rychlý hovězí guláš

Klasický hovězí guláš, připravovaný v tlakovém hrnci.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 1 hod
Celkový čas: 1 hod 15 min
Porce: 8
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • V tlakovém hrnci rozehřejeme sádlo, na které vhodíme cibuli. Smažíme ji tak dlouho, až dostane zlatohnědou barvu a bude – jak říkají profesionálové – v kastrole "chřestit". Říká se, že cibule by na guláš mělo být stejně jako masa, ale míní se tím objem, nikoli váha; ta je dvojnásobná ve prospěch masa.
  • Na osmaženou cibuli přidáme hovězí maso nakrájené na větší kostky. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku, snítku tymiánu a bobkový list.  Zasypeme mletou paprikou, přidáme rajčatového pyré. Já přidávám ještě nahrubo nasekaný česnek.
  • Maso promícháme, aby se obalilo v základu, a podlijeme vodou na dušení.
  • Pokud zahušťujete guláš moukou, necháme šťávu odvařit až do základu (na povrch vystoupá červeně zbarvený tuk), základ poprášíme moukou a důkladně promícháme. Během dušení maso krásně křehne a ze základu se tvoří voňavá, hustá šťáva. Není vhodné zahušťovat ji nadměrným množstvím mouky, a už vůbec byste to neměli dělat na konci vaření guláše.
  • Jakmile maso poprášíme moukou, musíme ho zároveň podlít i trochou vody – jinak by se základ mohl připálit ještě dřív, než hovězí maso bude úplně měkké.
  • Stáhneme plamen na plotně na minimum, přiklopíme poklicí tlakového hrnce a zvolna dusíme, jen aby šťáva takzvaně probublávala.
  • Podléváme vždy jen málo, a pouze pokud je to třeba.
  • Na úplný závěr dotáhneme chuť guláše solí a kořením.
  • Hotový guláš podáváme buď klasicky s krajícem chleba, se šesti (kynutými knedlíky), s rýží nebo těstovinami.

Ještě pár slov k receptu:

Tlakový hrnec urychlí přípravu hovězího guláše o více než polovinu. Pokud papiňák nevlastníte, počítejte s tím, že guláš z kližky budete v klasickém hrnci připravovat až tři hodiny. 
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!