Go Back
+ servings
hrnkový koláč

Podzimní skořicový koláč, hrnkový

Podzimní skořicový koláč s vůní badyánu a vanilky, rychlý hrnkový.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 50 min
Porce: 8
Autor: Bc. Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukr krupice
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 0,5 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
  • čerstvé nebo zavařené švestky (já používám čerstvé z mrazáku + někdy dávám navíc hrst rybízu, pokud ho mám zrovna v mrazáku)
  • 1 čajová lžička vanilkové pasty nebo pravého vanilkového cukru (popř. 1 vanilkový lusk)
  • SŮL
  • 1 čajová lžička mletého badyánu
  • 1 skořice
  • 1 čajová lžička mletého sušeného zázvoru
  • 2 čajové lžičky mletého lněného semínka

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do větší misky rozklepneme dvě vejce a utřeme je s cukrem, poté přidáme připravené koření: badyán, skořici, zázvor a dvě čajové lžičky mletého lněného semínka. Lněné semínko používám do těsta pro lepší stravitelnost koláče: voňavou kombinaci koření tato ingredience skvěle doplňuje. Dále přidáme vanilku.
  • Do směsi přilijeme mléko a olej, špetku soli a nakonec přidáme polohrubou mouku s kypřicím práškem. Dobře promícháme.
  • Vše vlijeme do předem vymazané dortové formy o pr. 28 cm.
  • Přidáme švestky, popř. můžete i rybíz, pokud ho máte v dispozici. Během pečení se švestky dostanou do spodní části koláče a rybíz zůstane navrchu.
  • Koláč pečeme v elektrické/plynové troubě na 170 stupnů cca 30 minut, dokud povrch koláče nezezlátne. Pro kontrolu použijte špejli, abyste zjistili, zda je těsto uprostřed koláče propečené.
  • Koláč necháme vychladnout a můžeme servírovat.

Ještě pár slov k receptu:

Peču v kulaté formě o pr. 28 cm.
K odměřování používám hrnek o objemu 150 ml.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!