Telecí maso: dietní, lehce stravitelné, jemné a šťavnaté. Zkuste jej připravit na paprice; jako dušené se skvěle hodí prorostlejší telecí z krku nebo plecko.
Telecí maso nahrubo očistíme, odstraníme případné zbytky kůstek. Nakrájejte maso na kostky cca 2x2 cm velké.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.
Rozpálíme na pánvi olej, na který vhodíme maso. Osolíme a restujeme jej, až lehce zhnědne. Poté maso vyndáme a na talířku jej položíme stranou.
Ve výpeku z masa orestujeme cibuli, klínky se postupně rozpadnou. Dejte pozor, aby se cibulka nepřipálila, stále mícháme, případně přidáme trochu oleje.
Jakmile cibule zezlátne, zasypeme ji sladkou mletou paprikou. Zamícháme, aby se paprika rozvoněla, v žádném případě se nesmí připálit! Stačí půl minuty a je hotovo.
Následně cibuli s paprikou zalijeme vodou a vrátíme na pánev zpět telecí maso. Maso by mělo být ponořené zhruba z ½ poloviny.
Stáhneme teplotu plotýnky na minimum, pánev přiklopíme pokličkou a necháme velmi mírně dusit, zhruba hodinu a půl.
Jakmile je maso měkké, opět jej z pánve vyndáme na talířek a uložíme stranou. Nejlépe se mi osvědčily dvě vidličky, je to taková popelčí práce, ale protože základ budeme mixovat ve velejemnou omáčku, je třeba maso vybrat.
Základ z pánve slijeme do nádoby a ponorným mixérem umixujeme dohladka. Přidáme 100 ml smetany na šlehání, a ještě jednou zlehka promixujeme. Omáčku osolíme a opepříme podle chuti. Omáčka by neměla být zcela řídká, o zahuštění se postarala cibule.
Podáváme s rýží, bramborovou kaší nebo pečivem.
Ještě pár slov k receptu:
Z množství v receptu připravíme 3 porce.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!