Go Back
+ servings
maďarská gulášová polévka recept

Gulyás, tradiční maďarská polévka

Tradiční maďarská polévka gulyás od tankistické kamarádky Ágnes.
5 from 6 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 40 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

Koření

  • PEPŘ (mletý)
  • drcený kmín
  • 30 g maďarská sladká paprika mletá (1,5 běžného pytlíku s kořením)
  • zelená petrželková nať na ozdobení

PRACOVNÍ POSTUP

  • Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na půlměsíčky. 4 stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky.
  • Hovězí maso očistíme a nakrájíme na kostky.
  • Ve vyšším hrnci rozpálíme olej, vhodíme do něj cibuli a česnek a krátce orestujeme. Přisypeme papriku, půl minuty pomícháme a vložíme maso. Osolíme, hojně zasypeme drceným kmínem a dvě minuty restujeme.
  • Zalejeme 1.1/2 litrem vody (já ji nejdřív předvařím v rychlovarné konvici), osolíme a přivedeme k varu.
  • Rajčata nakrájíme na kostky a vhodíme do vývaru.
  • Na mírném plamenu vaříme pod pokličkou asi 1.1/2 hodiny.
  • Na pánvi rozehřejeme olej. Očistíme zeleninu: celer, kedlubnu, mrkev, petržel, brambory, papriky. Nakrájíme na plátky (tužší zeleninu na tenčí, měkkou zeleninu na hrubší). Vhodíme na pánev, 2 minuty orestujeme, zalijeme 1 naběračkou vývaru a vložíme do polévky.
  • Vaříme, dokud zelenina nezměkne (do 30 minut). Za tu dobu by již mělo být měkké i hovězí maso.
  • Oloupeme a rozdrtíme 4 stroužky česneku a vhodíme je do polévky. Dochutíme solí a pepřem.
  • Podáváme s tmavým chlebem, polévku na talíři přizdobíme čerstvou snítkou petržele.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!