Maso nakrájejte na kostky, cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Česnek oloupejte a podélně rozpulte. Oškrábané mrkve nakrájejte každou na 3-4 díly.
Na pánvi rozpalte olej a vložte do ní měsíčky cibule, orestujte, přidejte hovězí kostky, osolte a opepřete. Nechte maso zatáhnout, přidejte česnek a mrkev.
Chvíli restujte, poté přilejte červené víno. Míchejte, dokud se víno neodpaří.
Podlijte vodou, aby bylo maso ponořené ze 2/3, přidejte bobkový list a kuličky nového koření.
Přiklopte pokličkou a nechte pomalu táhnout (směs na pánvi by měla lehce probublávat), dolévejte vodu, pokud je potřeba.
Hovězí kostky z loupaného plecka budou měkké zhruba do dvou hodin. Cibule se rozpadne a zahustí omáčku, není potřeba mouka ani jiná zahušťovadla.
Stáhněte z plotny, vyjměte bobkový list a případně i kuličky nového pepře, podle potřeby dochuťte solí a pepřem.