Žloutky vyšleháme s cukrem metlou nebo mixérem do světlé pěny.
Smetanu s vanilkovým extraktem ohřejeme těsně k bodu varu, ale nesmí se vařit. Po lžících přidáváme horkou směs ke žloutkové pěně a stále mícháme metlou, aby se žloutky nesrazily. Po 10 lžících můžeme začít směs přilévat tenkým pramínkem, ale pořád mícháme.
Tuto směs dáme do vodní lázně (nad hrnec s vařící vodou), průběžně mícháme a čekáme, až zhoustne na konzistenci řídkého pudinku. Poté odstavíme. Do směsi přilejeme smetanu, nepřestáváme míchat. Nakonec přecedíme přes jemné síto, abychom směs zbavili případných hrudek.
Necháme vychladit v lednici alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
V rendlíku povaříme ostružiny s cukrem a šťávou z citrónu. Rozmixujeme na hladké pyré a přecedíme přes síto, odstraníme tak zrníčka. Necháme přes noc vychladit v lednici.
Po dostatečném vychlazení dáme vanilkovou směs do domácího přístroje na výrobu zmrzliny. Když je zmrzlina tuhá, přendáme ji do nádoby, ve které ji budeme uchovávat v mrazničce, a vařečkou do ní uděláme několik širších zářezů. Do nich nalejeme ostružinové pyré, případně můžeme lehce promíchat a dáme ještě aspoň na 2 hodiny zmrazit.