Go Back
+ servings
recept na domácí zmrzlinu

Domácí mramorová vanilkovo-ostružinová zmrzlina

Výborná a osvěžující domácí zmrzlina, vanilková s ostružinami.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Porce: 1 l
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Na vanilkovou zmrzlinu

  • 3 ks žloutek (z čerstvých vajec)
  • 110 g cukr krupice
  • 500 ml smetana ke šlehání
  • 100 ml MLÉKO
  • 1 lžička vanilkový extrakt

Ostružinová dřeň

  • 400 g ostružiny
  • 120 g cukr moučka
  • šťáva z ½ citrónu

PRACOVNÍ POSTUP

  • Žloutky vyšleháme s cukrem metlou nebo mixérem do světlé pěny.
  • Smetanu s vanilkovým extraktem ohřejeme těsně k bodu varu, ale nesmí se vařit. Po lžících přidáváme horkou směs ke žloutkové pěně a stále mícháme metlou, aby se žloutky nesrazily. Po 10 lžících můžeme začít směs přilévat tenkým pramínkem, ale pořád mícháme.
  • Tuto směs dáme do vodní lázně (nad hrnec s vařící vodou), průběžně mícháme a čekáme, až zhoustne na konzistenci řídkého pudinku. Poté odstavíme. Do směsi přilejeme smetanu, nepřestáváme míchat. Nakonec přecedíme přes jemné síto, abychom směs zbavili případných hrudek.
  • Necháme vychladit v lednici alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
  • V rendlíku povaříme ostružiny s cukrem a šťávou z citrónu. Rozmixujeme na hladké pyré a přecedíme přes síto, odstraníme tak zrníčka. Necháme přes noc vychladit v lednici.
  • Po dostatečném vychlazení dáme vanilkovou směs do domácího přístroje na výrobu zmrzliny. Když je zmrzlina tuhá, přendáme ji do nádoby, ve které ji budeme uchovávat v mrazničce, a vařečkou do ní uděláme několik širších zářezů. Do nich nalejeme ostružinové pyré, případně můžeme lehce promíchat a dáme ještě aspoň na 2 hodiny zmrazit.

Ještě pár slov k receptu:

Z uvedeného množství uděláte cca 1,2 l zmrzliny.
Příprava této zmrzliny si žádá určité kuchařské zkušenosti, chce to taky trochu trpělivosti a pevné vůle - základ musí vychladnout, a pak se chvíli čeká, než se zmrzlina zatuhne na správnou konzistenci.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!