Brambory uvaříme ve slupce v dostatečném předstihu, aby stihly vychladnout.
Slupku z vychladlých brambor oloupeme, brambory nastrouháme do mísy na struhadle s jemnými slzičkami.
Na sporák postavíme hrnec s osolenou vodou a zapneme plotýnku.
K bramborám přidáme mouku, vejce a sůl.
Zpracujeme v bramborové těsto.
Na nic nečekáme, z těsta odkrajujeme stejně velké kousky a ty tvarujeme mezi dlaněmi v šišky dlouhé kolem 7 cm, silné asi 1 cm. Pokud se těsto lepí, omočíme při tvarování šišek zlehka těsto do mouky, kterou jsme si podsypali vál. Konce šišek jsou mírně zploštělé.
Jakmile máme dost šišek a voda v hrnci vře, opatrně šišku za šiškou vložíme do vody.
Teplotu stáhneme na střední stupeň, hrnec přiklopíme poklicí a vaříme 6 minut.
Poté šišky z vody vyjmeme velkou děravou naběračkou a uložíme na talíř.
Bramborové šišky servírujeme teplé, posypané mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.