Go Back
+ servings
zapečené klobásy recept

Zapečené klobásy

Domácí klobásky zapečené v kynutém těstě, pochutnáte si!
3.50 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 50 min
Kynutí: 45 min
Celkový čas: 1 hod 50 min
Porce: 8 klobás
Autor: Redakce

INGREDIENCE

  • 2 kg domácí klobásy (s vysokým obsahem vepřového masa)
  • 800 g polohrubá mouka
  • 4 žloutky (z toho 1 na potření)
  • 120 g VEPŘOVÉ SÁDLO
  • 40 g droždí (čerstvé)
  • sůl
  • 4 dcl MLÉKO
  • 1/4 lžička cukr krupice

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zaděláme na kynuté těsto: Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme trochou vlažného mléka. Opatrně zahrneme moukou a necháme vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
  • Přidáme zbytek vlažného mléka, 3 žloutky, rozpuštěného sádla (nesmí být horké!), špetku soli.
  • Vše zapracujeme dohromady ve vláčné těsto, které nelepí. Necháme kynout asi 45 min na teplém místě.
  • Těsto na vále vyválíme, válenec asi vysoký na 1 prst.
  • Nakrájíme na pásy široké asi 6 cm, dostatečně dlouhé, aby se do nich daly zabalit klobásy.
  • Pásy kynutého těsta omotáme okolo klobás, okraje vždy mírně přes sebe.
  • Necháme ještě chvíli kynout a povrch potřeme zbývajícím žloutkem.
  • Pečeme pomalu v troubě předehřáté na 160 – 170 °C, až je maso propečené a těsto je na povrchu zlaté.

Ještě pár slov k receptu:

Z těsta podle receptu se dá upéct i malý bochánek chleba.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!