Do mísy vsypeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Do důlku nalijeme asi 2/3 vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a nadrobíme droždí. Zlehka promícháme, z boků po obvodu přihrneme trochu mouky a necháme v teple 30 minut vzejít kvásek.
V kastrůlku rozehřejeme 90 g másla, vlijeme ho do mísy (máslo musí být pouze vlažné, nikoliv horké). Přidáme zbytek mléka, cukr, špetku soli, žloutek a nastrouhanou citronovou kůru.
Těsto promícháme nejprve vidličkou, poté hněteme rukama cca 10 minut, až je těsto krásně hladké a nelepí. Pokud máme kuchyňský robot, můžeme těsto vypracovat v něm.
Hotové těsto rozdělíme na 2 bochánky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme zrát 1,5 hodiny v teple.
Mezitím si připravíme drobenku – jednoduše smícháme cukr, mouku a máslo (vše stejným poměrem, tedy od každého 140 g). Promneme mezi konečky prstů.
Bochánek položíme na pečicí papír a rozválíme ho do kruhu o pr. asi 30 cm. Pokud těsto lepí, lze lehce podsypat moukou. Po obvodu vytvoříme okraje, musíme je zarolovat dovnitř, stačí cca 1-2 cm těsta.
Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem.
Na takto připravený základ nasypeme borůvky, ty posypeme krupicovým cukrem. Množství odhadněte podle toho, jak moc jsou borůvky kyselé.
Nakonec posypeme bohatě drobenkou a necháme ještě 20 min. kynout.
Frgál s pečicím papírem opatrně přeneseme na plech a dáme péct do vyhřáté trouby na 20 minut.
V hrníčku rozpustíme zbylé máslo (tedy 260 g), smícháme jej s rumem.
Jakmile frgál vytáhneme z trouby, polijeme jej polovinou másla s rumem, aby drobenka pěkně nasákla.
Dáme péct i druhý frgál, na závěr opět bohatě pokropíme rumovým máslem.
Okraje frgálu se propečou dříve než těsto uprostřed frgálu. To je schované pod vrstvou náplně a drobenky a trvá mu déle, než se propeče. Dejte tedy pozor, aby okraje frgálu nebyly hnědé, ale uprostřed zůstal frgál ještě nedopečený.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!