Go Back
+ servings
recepty na loupáky

Nadýchané loupáky podle Vaňka

Doma dělané makové loupáčky, pečené podle vyzkoušenéhoreceptu z kuchařky Romana Vaňka.
4.23 from 9 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 20 min
2x kynutí celkem:: 1 hod 30 min
Celkový čas: 2 hod 10 min
Porce: 24 loupáčků
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

Těsto na loupáčky:

Na dokončení:

  • 2 ks vejce (rozšlehaná, na potření)
  • mák (celý, na posypání)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do mísy vsypeme mouku, přilijeme vlažné mléko. Přidáme cukr krupici, sádlo, sůl, vejce. Rozdrobíme droždí.
  • Všechno smícháme a vyhněteme rukama, dokud není těsto dokonale hladké a nelepí na ruce.
  • Rozdělíme na 4 stejně velké bochánky, poprášíme zlehka moukou a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme kynout 45 minut v teple.
  • Každý bochánek vyválíme na kulatou placku, silnou asi 4 mm. Bochánek rozkrojíme na 6 dílů (trojúhelníčků).
  • Každý trojúhelníček srolujeme od širší části k cípu. Konec cípu přimáčkneme zlehka do těsta a místem spoje položíme na plech, vyložený pečicím papírem.
  • Loupáčky zahneme do podkovy.
  • Necháme kynout dalších 45 minut.
  • Vykynuté loupáčky potřeme důkladně rozšlehaným vejcem a posypeme mákem.
  • Pečeme v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud povrch loupáků nezezlátne.

Ještě pár slov k receptu:

Loupáčky chutnají nejlépe čerstvé, druhý den si je můžete namáčet ke snídani do bílé kávy.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!