Go Back
+ servings
bílková roláda recept

Kakaová roláda z bílků

Lehounká, svěží kakaová roláda z bílků, s exotickým ovocem. Výborná ke kávě nebo čaji.
4.20 from 5 votes
Vytisknout Připnout
Vaření: 40 min
Porce: 9
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • Roláda:
  • 200 g bílků (z 6–8 vajec)
  • 140 g krupicového cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 20 g KAKAO TMAVÉ
  • 60 g strouhaného kokosu
  • SŮL
  • Krém:
  • 120 g smetany ke šlehání
  • 250 g tvarohu
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Ovoce dle výběru

PRACOVNÍ POSTUP

  • Předehřejeme si troubu na 200°C. Velký plech vyložíme pečicím papírem.
  • Bílky vyšleháme se špetkou soli, a když máme polotuhý sníh, přidáváme po lžících cukr a pořád šleháme, dokud se nezačnout tvořit sněhové špičky.
  • Smícháme mouku s kakaem a kokosem, a stěrkou opatrně vmícháme do sněhu.
  • Těsto nalejeme na plech s papírem a pečeme asi 10 minut. Po upečení by mělo být na omak pružné. Upečený plát přikryjeme čistou utěrkou a plech překlopíme. Sundáme pečicí papír, přiklopíme čistým papírem a opět překlopíme. Nemusíme roládu stáčet, vydrží pružná i po vychlazení.
  • Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha a poté přidáme cukr. Nakonec po lžících zašleháme tvaroh a vanilkový extrakt.
  • Vychlazenou roládu potřeme krémem, poklademe kousky ovoce a srolujeme. Ozdobíme moučkovým cukrem a ovocem. Podáváme vychlazené.

Ještě pár slov k receptu:

Tahle roláda předpokládá alespoň základní cukrářské dovednosti.
Roládu podávejte chlazenou, nejlépe si tak na ní pochutnáte.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!