Nejprve si vyložíme formu na chlebíček pečicím papírem, rohy papíru nastřihneme, formu vymažeme máslem. Papír vložíme do formy a přitiskneme k okrajům (díky máslu se papír přilepí a nebude se kroutit).
Troubu rozehřejeme na teplotu 170 °C (u horkovzduchu o něco méně).
Vlašské ořechy a čokoládu nahrubo nasekáme.
V míse rozmačkáme oloupané banány.
Přidáme vejce, cukr, olej, vanilku, špetku soli. Dále nasekané ořechy a čokoládu. Promícháme.
Přisypeme špaldovou mouku a mandlovou moučku smíchanou s jedlou sodou, opět promícháme.
Hotové těsto vylijeme do připravené formy na chlebíček, neotálíme, hned dáme péct. Jedlá soda totiž hned začíná působit a my musíme dát pozor, abychom nepřišli o kypřící bublinky.
Banánový chlebíček pečeme asi 1 hodinu (opravdu to trvá tak dlouho, než se těsto hezky propeče).
Nakonec uděláme zkoušku špejlí, vpíchneme ji do těsta. Pokud špejli vytáhneme suchou, je hotovo, pokud na ní ještě ulpívá mokré těsto, necháme chlebíček ještě chvíli péct.
Hotový chlebíček necháme vychladnout, opatrně vyjmeme z formy, krájíme a podáváme.