Go Back
+ servings
gulášová polévka recept

Gulášová polévka

Domácí gulášová polévka, recept jako od babičky
3.67 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Porce: 6
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Hovězí nakrájíme na malé kostičky, jak jen to ostrost nože a kuchařova zdatnost dovolí. Ideál je cca 0,5 x 0,5 cm. Hovězí na gulášovku osolíme a opepříme.
  • Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno. 4 stroužky česneku oloupeme a nakrájím na tenké plátky.
  • V hrnci se silnějším dnem rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm cibuli. Mícháme a restujeme, než cibule chytne zlatavou barvu.
  • Přisypeme maso, okmínujeme, mícháme a restujeme, než se vypaří tekutina, kterou masou pustilo.
  • Stáhneme plamen na třetinu a přisypeme mouku. Pilně mícháme, orestujeme dohněda.
  • Přidáme papriku, plátky česneku, promícháme a zalijeme vývarem.
  • Zvýšíme teplotu plotýnky, přivedeme k varu, osolíme, opepříme. Jakmile gulášovka začne bublat, teplotu zase stáhneme, přiklopíme pokličkou a necháme v klidu asi 15 minut mírně vařit.
  • Oškrábeme brambory a nakrájíme je na kostičky o velikosti asi 1x1 cm. Vhodíme je opatrně do polévky, přidáme sušenou majoránku, opět přiklopíme pokličkou a necháme dalších 10 – 15 minut probublávat, než jsou brambory měkké.
  • Nakonec dochutíme rozetřeným stroužkem česneku, případně dosolíme a dopepříme.
  • Na talíři ozdobíme snítkou čerstvých bylinek, podáváme s krajícem čerstvého chleba.

Ještě pár slov k receptu:

Přípravu gulášové polévky můžete trochu urychlit tím, že místo hovězího nakrájeného na kostičky použijete nahrubo mleté hovězí.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!