Go Back
+ servings
recept na banánový chlebíček

Banánový chlebíček: úžasně vláčný a chutný

Vláčný, plný chuti rozinek a oříšků - to je banánový chlebíček. Tenhle recept patří jak k mým oblíbeným. Z výletů si často přivezeme nesnědené banány a banánový chlebíček je zaručený tip, jak zbylé banány zužitkovat.
4.10 from 21 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 1 hod 30 min
Porce: 10
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 100 g MÁSLO (změklé + na vymazání formy)
  • 140 g cukr přírodní (třtinový, hnědý)
  • 2 ks vejce (velká)
  • 450 g přezrálých rozmačkaných banánů (asi 5-6 kousků)
  • 50 g VLAŠSKÉ OŘECHY
  • 50 g ROZINKY (nebo brusinky)
  • 150 ml podmáslí
  • 280 g HLADKÁ MOUKA
  • 1 lžička jedlá soda
  • 3 lžíce cukr moučka

PRACOVNÍ POSTUP

  • Předehřejeme troubu na 180 °C (horkovzdušnou o něco méně, cca na 165 °C). Formu na chlebíček (29x10cm) vymažeme máslem a dno vysteleme pečicím papírem, nebo použijeme pečicí fólii.
  • Máslo utřeme s třtinovým cukrem do hladké pěny. Poté po jednom zašleháme vejce. Přidáme rozmačkané banány, ořechy a rozinky. Nakonec vmícháme podmáslí.
  • Hladkou mouku smícháme se sodou, a pomocí stěrky opatrně vmícháme do těsta. Už nešleháme!
  • Pečeme v předem vyhřáté troubě asi hodinu a půl. Když po upečení doprostřed zapíchneme špejli, bude téměř čistá, jen s několika ulpělými drobky.
  • Vychladíme na mřížce.
  • Smícháme moučkový cukr s ½ až 1 lžící studené vody nebo citrónové šťávy a pokapeme jím chlebíček.

Ještě pár slov k receptu:

V Americe je banánový chlebíček (banana bread) velice populární. Síla receptu spočívá v jeho jednoduchosti a variabilitě. Každý banánový chlebíček připravuje trochu jinak, ale povede se a chutná vždy!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!