Vepřovou kýtu posolíme a zprudka opečeme na sádle, z každé strany asi 3 minuty. Přilijeme asi 0,5 l vody, lehce osolíme, přiklopíme poklicí a dáme péct v hrnci do trouby na 1,5 hodiny.
Upečené maso vyndáme na talíř a udržujeme v teple, šťávu slijeme do rendlíčku.
Křenová omáčka
Hrnec, ve kterém jsme pekli maso, postavíme na plotýnku, rozehřejeme v něm 100 g másla (zbývajících 20 g necháme na dotažení omáčky).
Jakmile je máslo rozehřáté, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Přilijeme šťávu z rendlíku, 150 ml smetany, doředíme vodou, aby omáčka byla tak akorát hustá.
Vaříme na mírném plamenu asi 10-15 minut.
Mezitím oloupeme a nastrouháme křen. Přidáme do omáčky, pokud je křen čerstvý a štiplavý, přidáváme po menších dávkách.
Křen v omáčce povaříme asi 2 minuty.
Poté omáčku propasírujeme přes síto do čistého hrnce.
V omáčce necháme rozpustit zbývající plátky másla, přilijeme zbytek šlehačky. Dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.