Go Back
+ servings
křenová omáčka recept

Jednoduchá křenová omáčka

Křenová omáčka se smetanou, jednoduchý recept, přesto chutná jako od babičky.
5 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 15 min
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

  • 1 kg vepřová kýta
  • 200 ml smetana na šlehání (tučná 30 % a více)
  • 150 g křen (čerstvý)
  • 120 g MÁSLO (100 g do omáčky, 20 g na finální dotažení)
  • 100 g HLADKÁ MOUKA
  • 1 l vývar
  • 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO (vepřové)
  • citronová šťáva
  • SŮL
  • cukr

PRACOVNÍ POSTUP

Příprava masa ke křenové omáčce

  • Troubu zapneme na 170 °C.
  • V hrnci na plotýnce rozpálíme sádlo.
  • Vepřovou kýtu posolíme a zprudka opečeme na sádle, z každé strany asi 3 minuty. Přilijeme asi 0,5 l vody, lehce osolíme, přiklopíme poklicí a dáme péct v hrnci do trouby na 1,5 hodiny.
  • Upečené maso vyndáme na talíř a udržujeme v teple, šťávu slijeme do rendlíčku.

Křenová omáčka

  • Hrnec, ve kterém jsme pekli maso, postavíme na plotýnku, rozehřejeme v něm 100 g másla (zbývajících 20 g necháme na dotažení omáčky).
  • Jakmile je máslo rozehřáté, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Přilijeme šťávu z rendlíku, 150 ml smetany, doředíme vodou, aby omáčka byla tak akorát hustá.
  • Vaříme na mírném plamenu asi 10-15 minut.
  • Mezitím oloupeme a nastrouháme křen. Přidáme do omáčky, pokud je křen čerstvý a štiplavý, přidáváme po menších dávkách. Křen v omáčce povaříme asi 2 minuty.
  • Poté omáčku propasírujeme přes síto do čistého hrnce.
  • V omáčce necháme rozpustit zbývající plátky másla, přilijeme zbytek šlehačky. Dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Podáváme s plátky vepřového a kynutými knedlíky, ozdobíme petrželkou kudrnkou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!