Vytisknout
recept na velikonoční mazanec

Recept na velikonoční mazanec


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 30 min
  • Hotovo za: 45 min
  • Celkový čas: 1 hodina 15 minut
  • Porce: 8
  • Způsob přípravy: pečení

Popis

Báječný velikonoční mazanec, se kterým sklidíte zaručený úspěch. Kynuté těsto se špaldovou moukou, třtinovým cukrem a rozinkami.


Ingredience

  • 300 g hladká špaldová mouka
  • 200 g polohrubá bílá mouka
  • 50 g třtinový cukr
  • 50 g bílý cukr
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • nastrouhaná citronová kůra
  • 80 g rozinek
  • kostka droždí (42 g)
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • vajíčko na potření

Pracovní postup

  1. ohřejte mléko tak, že když do něj strčíte špičku malíčku, je vlažné
  2. mléko smíchejte s cukrem a lžící mouky, promíchejte, a rozdrobte do něj droždí a nechte kvásek v teple vzejít
  3. máslo nechte rozehřát ve vodní lázni
  4. do mísy nasypte mouku, cukr a rozinky
  5. vlejte máslo, žloutky, vzešlý kvásek, 2 lžíce rumu a vypracujte těsto
  6. nechte 1 hodinu v teple kynout, pak jej propracujte vařečkou a nechte kynout dalších 30 minut
  7. mezitím si rozpalte troubu (horkovzdušná 150 °C, elektrická 160-170 °C)
  8. plech vyložte pečicím papírem a zformujte na něj z těsta bochánek
  9. potřete rozšlehaným vejce a nechte 15 minut odpočívat, pak jej dejte do trouby péct
  10. po 10 min. můžete teplotu stáhnout o 10-20 °C
  11. mazanec je upečený zhruba po 45 minutách, propečení zkuste pomocí špejle píchlé doprostřed do nejsilnější části mazance

Poznámky k receptu

Vstupní suroviny musí mít bezpodmínečně pokojovou teplotu. Droždí obsahuje živé organismy, a ty, aby začaly pracovat, musí k tomu mít ideální teplotu. Studená vejce z lednice nebo příliš horké rozpuštěné máslo by těsto mohly zabít.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading...

>