Sklenice na domácí marmeládu

domácí marmeláda ve sklenici se sponou klipem

Pokud někdy ochutnáte domácí marmeládu, ta z obchodu už vám nikdy nebude chutnat tolik jako dříve. Možná dokonce začnete přemýšlet, že si uvaříte vlastní. A dobře děláte, nejenom chuť, ale i pocit z vlastnoručně připravené marmelády je něco, co v žádném krámě nekoupíte.

Výroba domácí marmelády není vůbec složitá. V podstatě potřebujete jen vyzrálé ovoce a želírovací cukr. Hotová marmeláda se nalévá do sklenic a uchovává ve špajzce. Česká Tescoma má na e-shopu zajímavé produkty, věnované výrobě marmelád a ZAVAŘOVÁNÍ, podobně se potřebám na zavařování věnuje e-shop 4HOME.cz

sklenice se šroubovacím uzávěrem

Sklenice se šroubovacím víčkem, 4HOME.cz 

Aby marmeláda dlouho vydržela a neplesnivěla, je potřeba ji hned po uvaření nalít do sklenice, tu pevně zavíčkovat, otočit vzhůru nohama a nechat vychladnout. 

Receptů na nejlepší domácí marmelády na internetu najdete mraky, třeba tohle je naše oblíbená JAHODOVÁ MARMELÁDA. My se však dnes podíváme, do jakých sklenic lze marmeládu plnit, jak sklenice označovat a poté je skladovat.

Víčka u sklenic na marmeládu

Zavařovací šroubovací víčka

Jednoznačně nejpraktičtější jsou sklenice se šroubovým uzávěrem. Jejich použití je snadné, při správném nasazení se dají použít opakovaně. K jejich uchycení na hrdlo sklenice nepotřebujete žádné speciální náčiní, při otevírání stačí použít trochu síly. Šroubovací víčka jsou často potištěná hezkými motivy a vhodně doplňují průhlednou sklenici naplněnou lákavou marmeládovou směsí.

sklenice se šroubovacím uzávěrem

Sklenice na marmeládu se šroubovým uzávěrem, Tescoma

Víčka s kovovou sponou

V poslední době jsou trendy marmeládové sklenice s víčkem na kovovou sponu. Mezi víčkem a sklenicí musí být umístěný těsnicí kroužek, který zajistí, že zavařenina ze sklenice nevyteče a bude dokonale chráněná před pronikáním plísní a mikroorganismů dovnitř sklenice. Zavařovačky se sponou jsou náročnější na údržbu, na druhou stranu vypadají velmi efektně, třeba na prostřeném snídaňovém stole.

sklenice na marmeládu

Zavařovačky s víčkem na sponu, Tescoma

Omnia víčka

V domácnostech 70. a 80. let se nejčastěji používala víčka Omnia s těsnicím kroužkem po obvodu. Ta se při zavařování na sklenice musela narazit speciální zavařovací hlavou. Zavařeniny se otevíraly kulatým příborovým nožem nebo drobnými mincemi. Víčka se při otevírání často poškodila, málokdy šla opakovaně použít.

Objem sklenic

Sklenice na marmeládu se dají sehnat v různé velikosti. Nejobvyklejší objem marmeládových sklenic je kolem 220-250 ml. Běžní konzumenti stihnout toto množství spořádat dřív, než se otevřená marmeláda začne kazit.

Pokud máte extra bohatou úrodu na zahrádce, patrně sáhnete po sklenicích s větším objemem, klidně až kolem 1 l. Počítejte však s tím, že otevřená sklenice s marmeládou dlouho nevydrží a musí se rychle spotřebovat.

Velké sklenice tak například využijete, pokud marmeládu často používáte při pečení. Na kecaný koláč na dva plechy spotřebujete 500 ml marmelády, ani nemrknete.

Jak plnit marmeládu do sklenic

Marmeláda se do sklenic plní ještě horká, než začne rosolovatět. Sklenice musí být čistě vymyté a nahřáté. Dobrý trik je nechat umyté sklenice nahřát v troubě při teplotě mírně přes 100 °C. Při manipulaci buďte opatrní: marmeláda i sklenice budou při plnění horké.

Při plnění marmelády je důležité, aby zůstalo čisté hrdlo sklenice. Pokud byste šroubový závit při plnění potřísnili, musíte jej očistit. Dobře to jde papírovým ubrouskem, namočeným v trošce alkoholu. Ten zároveň poslouží jako sterilizační prvek. Pokud byste šroubovali víčko na potřísněný povrch sklenice, snadno by se vám mohlo stát, že ji neotevřete. Při chladnutí totiž marmeláda tuhne a šroubový spoj dokonale zalepí.

nálevka marmelád tescoma

Nálevka marmelád Tescoma.cz udrží hrdlo sklenice čisté

Štítky na marmeládu

Každá sklenice s marmeládou by měla být označená visačkou nebo štítkem, na který poznamenáte, jaký druh ovoce marmeláda obsahuje a kdy byla vyrobená. Lépe se tak ve své špajzce zorientujete, až budete vybírat marmelády, které se musí spotřebovat.

nálepka štítek na sklenici

ŠTÍTKY NA OZNAČOVÁNÍ SKLENIC, Tescoma.cz

visačka na sklenici

VISAČKY NA OZNAČOVÁNÍ LAHVÍ, Tescoma.cz

Se štítkem se můžete vyřádit: udělejte ho takový, aby designově vhodně doplnil marmeládovou sklenici.

Pěkně tvarovaná sklenice s domácí marmeládou a ozdobným štítkem je krásným a hodnotným dárkem pro vaše blízké.

Skladování marmelády

Vychlazenou marmeládu skladujte v suchu a temnu při pokojové teplotě. Po otevření sklenice musí marmeláda do lednice, kde vydrží zhruba týden.

Neotevřená domácí marmeláda má trvanlivost zhruba rok. Pokud chcete, aby vám vydržela déle, můžete trvanlivost prodloužit sterilizací.

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Sklenice na domácí marmeládu, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/sklenice-na-domaci-marmeladu/