sněhové pusinky s mákem

Makové pusinky ze šlehaných bílků

Kdo by neznal nadýchané pusinky! Pečou se, když zbydou bílky, pusinky se mlsají jen tak, nebo se jimi zdobí dorty a další cukrářské výrobky.

Mám pro vás pusinkový recept ozvláštněný mletým mákem. S bělostným sněhem tvoří zajímavý kontrast, navíc, do sněhu jsem kromě máku přidala lžíci pohankové mouky. Výsledkem je velmi lahodné cukroví, kdy v pusinkách mák příjemně křupe a dotváří zajímavý chuťový podtón.

makové pusinky recept

Makové pusinky ze šlehaných bílků

Sněhové pusinky s mákem, křupavé a lahodné. Jednoduché a rychlé, když nevíte, co ze zbylých bílků.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 30 min
Porce: 25 pusinek
Autor: Petra Kupská

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zapneme elektrickou troubu na 150 °C.
  • Bílky vyšleháme do tuhého sněhu: oddělíme je pečlivě od žloutků, vlijeme do čisté mísy a přidáme špetku soli. Elektrický šlehač zapneme na malé otáčky. Po minutě přidáme 1 lžíci cukru a zvýšíme otáčky. Po 2 minutách přidáme další lžíci cukru a zvýšíme otáčky na maximum. Poté přidáme zbylý cukr a ještě 2-3 minuty šleháme na maximum. Sníh by měl být velmi tuhý, když obrátíte mísu, neměl by z ní vypadnout.
  • Do sněhu obracečkou lehce zapracujeme 2 lžíce mletého máku a 2 lžíce pohankové mouky.
  • Naplňte cukrářský sáček a nastříkejte pusinky na plech, který jste vyložili pečicím papírem.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 10 minut, pak stáhněte na 100 °C a dopékejte dalších 10-15 minut.
  • Nechte vychladit a poté z papíru opatrně sloupněte.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Toto množství stačí asi na 25 makových pusinek.
Pusinky lehce zhnědnou, nepanikařte, je to díky pohankové mouce 🙂
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

makové pusinky ze šlehaných bílků

sněhové pusinky s mákem

Protože pusinky přímo volají po ukázkově vyšlehaném sněhu, než vám prozradím recept, shrnu základní pravidla pro správné šlehání bílků. Pro pokročilé hospodyňky to nebude žádná novinka, a ti, co v kuchyni zatím nejsou příliš ostřílení, budou tato pravidla příjemný základ.

5 tipů jak správně vyšlehat tuhý sníh

  • Sníh se lépe šlehá z bílků, které mají pokojovou teplotu.
  • Bílek nesmí obsahovat žádné stopy žloutku; až budete rozklepávat vajíčko, pak opatrně, abyste neroztrhli blánu, obalující žloutek.
  • Ke šlehání použijte čistou a suchou nádobu, která nesmí mít na stěnách mastný film. Vyplatí se před použitím vytřít mísu ubrouskem, na který kápnete trochu octa.
  • Bílky začněte šlehat na nižší otáčky, postupně začněte přidávat cukr a otáčky zvyšte.
  • Cukr pomůže k opravdu tuhému sněhu, použijte však pískový (nikoliv moučkový). Krystalky pískového cukru snáz „rozbijí“ bílek a šlehání půjde lépe od ruky.

správně vyšlehaný sníh z bílků

makové pusinky

Líbí se vám recept? Uložte si ho na Pinterest:

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Makové pusinky ze šlehaných bílků, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/makove-pusinky-ze-slehanych-bilku/