Vytisknout
maďarská gulášová polévka recept

Gulyás, tradiční maďarská polévka


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 2 hod
  • Celkový čas: 2 hod
  • Porce: 4

Popis

Tradiční maďarská polévka gulyás od tankistické kamarádky Ágnes.


Ingredience

  • ¼ kusu celeru
  • ½ kedlubny
  • 2 mrkve
  • 1 kořen petržele
  • 2 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 2 větší brambory
  • 2 masitá rajčata
  • 2 bílé papriky
  • 500 dkg přední hovězí
  • olej
  • 1,5 l vody
  • Koření: mletý černý pepř, drcený kmín, 30 g maďarské sladké papriky (1,5 běžného pytlíku s kořením)
  • zelená petrželková nať na ozdobení

Pracovní postup

  1. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na půlměsíčky. 4 stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky.
  2. Hovězí maso očistíme a nakrájíme na kostky.
  3. Ve vyšším hrnci rozpálíme olej, vhodíme do něj cibuli a česnek a krátce orestujeme. Přisypeme papriku, půl minuty pomícháme a vložíme maso. Osolíme, hojně zasypeme drceným kmínem a dvě minuty restujeme.
  4. Zalejeme 1.1/2 litrem vody (já ji nejdřív předvařím v rychlovarné konvici), osolíme a přivedeme k varu.
  5. Rajčata nakrájíme na kostky a vhodíme do vývaru.
  6. Na mírném plamenu vaříme pod pokličkou asi 1.1/2 hodiny.
  7. Na pánvi rozehřejeme olej. Očistíme zeleninu: celer, kedlubnu, mrkev, petržel, brambory, papriky. Moc se mi osvědčil tenhle DŘEVĚNÝ KARTÁČ NA ZELENINU. Nakrájíme na plátky (tužší zeleninu na tenčí, měkkou zeleninu na hrubší). Vhodíme na pánev, 2 minuty orestujeme, zalijeme 1 naběračkou vývaru a vložíme do polévky.
  8. Vaříme, dokud zelenina nezměkne (do 30 minut). Za tu dobu by již mělo být měkké i hovězí maso.
  9. Oloupeme a rozdrtíme 4 stroužky česneku a vhodíme je do polévky. Dochutíme solí a pepřem.
  10. Podáváme s tmavým chlebem, polévku na talíři přizdobíme čerstvou snítkou petržele.

Ohodnotit recept:

(18 hodnocení, průměr: 3,78 z 5)
Loading...